Pianoles

pianosMethode van luisteren en herkennen

Het notenschrift is onderdeel van de lessen, maar in feite is de lesmethode gericht op het zo snel mogelijk uit het hoofd kunnen spelen van stukken en nummers. Omdat veel stukken/songs best wel op elkaar lijken, wordt in de les de nadruk gelegd op die overeenkomsten, zodat je steeds vrijer wordt van het papier, en dus vanzelf leert variëren en improviseren. Tijdens de pianoles is er speciale aandacht voor het trainen van het muzikale gehoor, met als doel het kunnen herkennen en reproduceren van de diverse toonafstanden, akkoorden en ritmes.

Lesrepertoire

Jongere kinderen beginnen met eenvoudige stukjes gekoppeld aan duidelijke voorstellingen en thema’s (zoals dieren, spelen, etc..), waarna steeds meer “echte” klassieke, pop, blues and jazzachtige stukken volgen, of door de leerling gekozen en door de leraar zelf bewerkte liedjes ‘van de radio’. Waar nodig worden de stukken aangepast aan het niveau dat je op dat moment hebt! Als je wil afwisselen met klassieke stukken kan dat natuurlijk ook.

Lesinstrumenten

De pianoles vindt plaats op verschillende instrumenten (Yamaha), waaronder een akoestische piano, een digitale stage piano (CP4), en een classic synthesizer (DX7). We kunnen wat er gespeeld wordt ook opnemen en verder bewerken op de computer.

Tarieven

lesduur            tot 21 jaar         21 jaar en ouder

  • 30 min             € 16                     € 20
  • 45 min             € 24                     € 30
  • 60 min             € 32                     € 40

De lessen worden gegeven in Hilversum in blokken van 12 (september t/m november, december t/m maart, april t/m juni, geen les tijdens schoolvakanties). Ze worden voorafgegaan door een (gratis) kennismakingsgesprek “aan de piano”, om van te voren goed de wensen en doelen op elkaar af te stemmen.

Docent: Jan van Dam

Ik kwam in een opwelling en zonder enige ervaring bij Jan terecht. In een relatief korte tijd erg veel geleerd, van klassieke stukken tot nummers uit de hitlijsten. Veel geleerd, maar het ook erg leuk gehad!” Sven (14)

Dankzij de lessen van Jan heb ik nieuwe stijlen muziek leren spelen tussen populair en klassiek in. Ritmisch en qua vingerzetting heb ik veel geleerd!” Justin (17)

Als bassist kocht ik in een opwelling een piano en bij Jan nam ik daarna les. Zijn lessen werden precies aan mijn behoefte en wensen aangepast en dat was geweldig. Ik kon de nummers/stukken kiezen waaraan ik wilde werken, hij arrangeerde ze naar mijn niveau, gaf geduldig aanwijzingen en bracht me stap voor stap verder naar waar ik heen wilde.” Yvette (58)