Cursus muziektheorie: Inside Rock, Pop & Jazz II – akkoorden & improvisatie

cursus muziektheorieVoor wie is de cursus?

Bespeel je een akkoorden-instrument en wil je rock en/of jazznummers spelen en niet alleen de standaard akkoorden gebruiken? Of zing je of bespeel je een melodie-instrument en wil je weten hoe je met complexere harmonieën om moet gaan als je gaat improviseren? Wil je beter voorbereid zijn op het spelen in een band of jamsession? Of wil je componeren en bepaalde emoties optimaal vertalen naar muziek? Dan is deze cursus muziektheorie echt iets voor jou.

Welke elementen uit de muziektheorie komen aan bod?

  • Standaard intervallen, drieklanken en vierklanken (7-akkoorden)
  • Akkoorduitbreidingen (9-, 11- en 13-akkoorden) en -toevoegingen (-6, mol-10, sus, slash, ..)
  • Veelgebruikte akkoord-opeenvolgingen
  • Improviseren op een akkoordenschema
  • Instrumenten en hun rol in verschillende stijlen jazz en pop

Voorbeelden uit meerdere pop/rock/jazz stijlen passeren de revue. Er is ruimte voor eigen inbreng van nummers. Gehoortraining (solfège) is een vast onderdeel van de cursus.

Wat moet je al kunnen?

  • Dit is in principe een cursus voor “gevorderden”. Beheersen van het notenschrift, basiskennis van drieklanken en elementaire toonladders vereist (zie cursus Akkoorden in de Popmuziek)
  • Zonder het kunnen bespelen van een instrument (of beoefenen van zang) zal het lastig zijn aansluiting te vinden bij de stof

Wanneer?

Zes maandagavonden: november-december. Tijd: 19.30-22.00 (met pauze). De cursus vindt plaats in Hilversum, in een klein verband (maximale groepsgrootte van vijf). De cursus is met name gericht op geïnteresseerden uit Het Gooi en de regio Midden-Nederland.

Kosten

De kosten voor de cursus bedragen 175€ (incl. 55€ voor solfège programma EarMaster Pro).